A fotótérképezésről

Tetszőleges, repülő eszközzel szabadon megközelíthető területről fotótérképet készítünk 2-10 cm/képpont terepi felbontásban tovább »

3 dimenziós terepmodell és pontfelhő

A területről 3 dimenziós terepmodell és pontfelhő is készül. A terepmodellen az összes tereptárgy látható. A házak, épületek, fák stb. kiemelkednek a domborzatból. tovább »

Geodéziai felmérés

A felmérés pontossága nagyon jó, kicsit marad alatta a geodéziai felmérésnek, de annál sokszorta termelékenyebb és több információt ad tovább »

3D tájmodellek készítése légifelvételekből

Autópályák tervezéséhez készült ortofotókon a régészeti feltárások is dokumentálhatóak tovább »

 

Fototérkép készítés

A fotótérképek készítéséhez olyan légifelvételekre van szükség, amelyek a Földre merőleges tengellyel készültek és sok köztük az átfedés.

Légifelvételek átfedése

Légifelvételek átfedése

Az átfedő képek azonos pontjainak helyzetét megmérve teszünk szert a magassági adatokra. Szükség van még a légifelvételekhez tartozó GPS adatokra és a repülőgép dőlési adataira is. A különböző irányú dőlések torzulásokat okoznak a képeken, melyek egy bizonyos mértékig korrigálhatók. A minél kevesebb torzulás érdekében lehetőleg szélcsendben repülünk, így könnyebb a pontos navigáció és kisebbek lesznek a hibák is. Természetesen fontos a tiszta időjárás is. Alaposan meg kell választani az időpontot és gondosan elő kell készíteni a repülési tervet.

Fontos szempont a fotótérkép készítés célja is. Például vegetációs időszakban a növényzet és az arra gyakorolt hatások jól megfigyelhetőek. Ha nem a növényzet megfigyelése a cél, akkor érdemesebb késő ősztől kora tavaszig fotózni, amikor még a fák lombja nem takar.

Ligthroom szoftverrel a képek és helyzetük

Ligthroom szoftverrel a képek és helyzetük

A repülés eredményeképpen sok átfedő légifelvételünk van a területről, amelyhez tartoznak GPS és dőlési adatok. De így még csak egy képhalmazt alkotnak a térben, különböző torzulásokkal. Fotótérkép akkor lesz belőle, ha az elemzés során egy összefüggő torzulásmentes kép lesz belőle, melyen méréseket lehet végezni.

 

Több szoftverrel dolgozzuk fel a légifelvételeket, részben automatikusan, helyenként módosítva-javítva a beállításokon és a készülő fotótérképen. A folyamatot több részre osztják a szoftverek, de nem egyformán. Ez azért fontos, mert a részfolyamatok előtt lehet módosítani a beállításokon, esetleg manuálisan javítani a készülő fotótérképen. A feldolgozó szoftvert az alapján választjuk ki, hogy mely felosztás a megfelelő nekünk és mely részfolyamatokat akarjuk szabályozni.

Kontrollpontok elhelyezkedése az átnézeti képen

Kontrollpontok elhelyezkedése az átnézeti képen

Az elemzés a képek beimportálásával kezdődik. Ekkor megadjuk a fotók helyét a számítógépen és a hozzá tartozó GPS és dőlési adatokat (ezek hiányában csak az egyik szoftverrel tudunk dolgozni és a pontosság kisebb lesz). Ezen adatok alapján automatikusan elhelyezi a program a képeket és javít rajtuk a dőlési adatok alapján.

Ekkor a program készít egy átnézeti képet is, ami nem jó minőségű, csak tájékoztatásul szolgál.

Kontrollpont azonosítása a légifelvételeken

Kontrollpont azonosítása a légifelvételeken

A készülő fotótérkép pontosságának növelésére szoktak használni kontroll pontokat: ezek olyan jól azonosítható pontok, melyeknek pontosan ismerjük, vagy megmérjük a GPS koordinátáit. (Ebben a példában felfestett + jelek.) Ezeket a pontokat azonosítani kell az összes képen, amelyen szerepelnek. A kontroll pontok alapján a program kiegyenlíti a képeket.

A képek közötti árnyalatkülönbségeket elsimítja a program. Erre akkor van nagy szükség, ha a repülés alatt felhő volt az égen, aminek árnyéka látszik a légifelvételeken.

Szintvonalak a terepmodellen

Szintvonalak a terepmodellen

A következő elemzés során a program létrehozza a pontfelhőt és a felületmodellt.

Ezek alapján egy “hálót” rak a terepre, vagyis az egyes különböző magasságú pontokat összeköti.

A terepmodellt csak ezután készíti el. A terepmodell már nem veszi figyelembe a tereptárgyakat, csak a földfelszínt.

Az egyik szoftverrel lehet automatikusan készíttetni szintvonalakat is.

Ugyanebben a programban lehet szerkeszteni manuálisan a seamline-okat. Az átfedő légifelvételek között a program automatikusan határozza meg a határvonalat: ez a seamline.

Seamline szerkesztés

Seamline szerkesztés

Ha a program elemzését nem tartjuk megfelelőnek, módosíthatunk ezen a határvonalon. Így szebb, valósághűbb képet kapunk: nincsenek például félbevágott autók az elkészült fototérképen, vagy nem szerepel ugyanaz a jármű többször is. Autópálya felmérésnél előnye lehet még, hogy ott is láthatóvá tehető a burkolat, ahol az egyik képen egy autó kitakarja azt.

A másik szoftver nem így dolgozza fel a légifényképeket, hanem az átfedő felvételekből kiválogatja a legmegfelelőbb részleteket. Így valamivel pontosabb lesz az elkészült fototérkép, viszont nem lehet szerkeszteni.

A nagyobb pontosság érdekében előfordul, hogy a mindkét programmal dolgozunk: az elkészült pontosabb terepmodellt alkalmazzuk az előbb említett programban és utána szerkesztjük a seamline-okat.

Utolsó fázisként készül el a fotótérkép.

Elkészült fotótérkép

Elkészült fotótérkép